Thomas Hansen Kingo

Kingos Messehagel

Thomas Hansen Kingo blev født i Slangerup 15. december 1634. Kingos far kom fra Skotland og moderen var fra Slangerup. Faderen var tapetserer, altså væver af tekstiler til gobeliner, tapeter, møbler og finere kjoler, et vellønnet håndværk. Kingo begyndte i byens latinskole; men med sin indvandrerbaggrund gik det helt galt. Takket være en ukendt mæcen i byen blev Kingo sendt til Christian 4.'s ny latinskole i Hillerød, hvor fagene musik, sang, dans og dansk blev hans redning. Kingo kom på Universitet, hvor han blev den yngste kandidat i teologi nogensinde. Efter en omtumlet ungdomstilværelse under svenskekrigene lykkedes det ham at opnå præstekald i Slangerup, i 1668.

Kingo levede som barokken selv – farverigt & festligt, voldsomt & følsomt. Han havde en skarp mening om alt, blandede sig i alt lokalt såvel som nationalt og internationalt. Han var blandt den ny enevældes vigtigste politiske støtter, og i 1677 kvitterede kongen med at udnævne ham til biskop over Fyns Stift.

I sit testamente betænkte han Slangerup Kirke, Skt. Mikaels, med bl.a. en messinglysekrone. Kingo lever videre gennem sine stadig meget benyttede salmer; men i høj grad også som den, der første gang systematiserede dansk retstavning og grammatik. Han døde i Fraugde ved Odense 1703.

Læs mere om Thomas Kingos liv, hans tre hustruer og vennerne.